Jeg håber, at I har haft en god start på året. Jeg har altid oplevet januar som en på mange måder udfordrende måned med en blanding af boblende optimisme og gode fortsætter om sunde initiativer. Desværre kan disse også alt for hurtigt slukkes af mørket, kulden og nedbøren i januar. På den anden side, så er netop denne tid en god tid til - stille og roligt - at starte nye og sundere vaner. Jeg er for eksempel startet på Qi Gong, en styrkende kinesisk træningsform. Det supplerer jeg med mine gåture og styrketræning. Jeg har også, i samarbejde med Kirsten Skaarup, skrevet en ny bog, der effektivt vil kunne hjælpe dig med redskaber og opskrifter til en grønnere levevis - uden ekstra besvær. Her i nyhedsbrevet finder du også mine forslag til tre enkle og sunde vaner, der tilsammen kan gi' dig og dine kære den allerbedste og sunde start på året
 
Har du også lyst til at prøve en grønnere madplan af her i januar, men har vanskeligt ved at komme igang, så kan du i e-bogen Grønt på gaflen - kom godt i gang i det grønne køkken finde vores bedste tips og råd samt 25 enkle og lækre, grønne opskrifter, som hele familien vil elske. Ikke mindst fortæller vi om, hvordan du kan lave grøn mad, der smager. Smagen er nemlig alfa og omega, hvis du skal lykkes med grønnere spisevaner, og maden er altså først sund, når den bliver spist og ligger i maven. Bogen gør det let at lave god og grøn mad, og du kan for eksempel starte med at prøve et måltid fra bogen om ugen. Vi er overbeviste om, at du derefter får lyst til meget mere. Du kan læse mere herunder.  
 
Berlingske Tidende bragte forleden dag en skræmmende artikel om PFAS. Den afdækker historien, og fortæller om den utrættelige amerikanske advokat Robert Bilott, der det meste af sit liv har kæmpet mod kemikalieindustriens udledninger af PFAS - i åer, vandløb, jord og have. Han har utrætteligt kæmpet årelange kampe for erstatninger til mennesker, der boede i disse områder. De fik kræft mange af dem, fødte vandskabte børn og meget, meget mere. Flere af dem oplevede aldrig at få erstatningerne. Han fortæller sin historie, den er mere end skræmmende. Han advarer nu også alle os europæere, for DuPont har skiftet navn og producerer i Holland, og udledninger af PFAS direkte ud i Atlanterhavet menes at have affødt PFAS forureningen ved det danske Vesterhav, på Fanø, i Skagen og mange andre steder i byer langs de danske kyster. Ingeniøren har spurgt Miljøstyrelsen, hvad de vil gøre ved, at der er Pfas i hovedparten af de danske drikkeboringer. Svaret var: "Danskerne må leve med kræftfremkaldende gift i drikkevandet. Det kan ikke svare sig at gøre noget."
Læs hele artiklen herunder Den skræmmende historie om PFAS forureningen
 
Jeg er også dykket ned i temaet plantemælk kontra komælk, det har været interessant og en for mig også overraskende rejse. Jeg forstår ganske enkelt ikke, at det skal være nødvendigt at tilsætte dårlige, raffinerede omega 6 olier, sukker og alskens andre tilsætningsstoffer til en fødevare, man ovenikøbet sælger som "sund". Vi må ikke gøre den fejl at tro, at alt, der bære betegnelserne glutenfri, sukkerfri, vegansk eller vegetarisk er sunde fødevarer. Det er de langtfra, og for mig at se, savner vi den gammeldags snusfornuft samt en viden om, at mængder også spiller en stor rolle. Jeg erstatter ofte komælk med mit rene vand, og jeg vægter kvalitet, økologi og mængder. Læs mere herunder. 
 
Måske ses vi også til Kunst for alle. Det er hvert år en fantastisk oplevelse, hvor mange forskellige kunstnere udstiller deres værker. Det er altid en stor oplevelse, måske ses vi?
Jeg holder også et par åbne foredrag her i Aarhus samt i Løkken, det kunne være hyggeligt at ses, også der. Tidspunkter og tilmelding herunder. 
Sædvanen tro kan du her i nyhedsbrevet også lade dig inspirere til grøn morgengrød, hjemmelavet plantemælk, grønne frikadeller med Quinoasalat med hokkaido. Du kan også prøve de lækre pitabrød, der kan bages med eller uden gluten og serveres med lækkert fyld, eller hvad med at glæde familien med Bananskrælskagen, der både er nydelsesfuld og miljøvenlig. 

Rigtig god fornøjelse
Anette    
 
 

Så er den her, vores helt nye e-bog - Grønt på gaflen

 
Grønt på gaflen

Har du også lyst til at starte året sundt med flere grønsager på middagstallerkenerne, så har Kirsten Skaarup og jeg besluttet at gøre det let for dig. Vi har derfor skrevet en helt ny e-bog, GRØNT PÅ GAFLEN – kom godt i gang i det grønne køkken, der gør det let og velsmagende at spise mere grønt. Vi 
forklarer det hele grundigt i den nye bog, der tager dig i hånden og guider dig stille og roligt ind i det grønne køkken.  
 
GRØNT PÅ GAFLEN – kom godt i gang i det grønne køkken - rammer lige ned i tidens diskussion om ultraforarbejdede fødevarer. Den nye bog åbner døren til en helt anderledes verden, hvor råvarerne er uforarbejdede, sunde og økologiske og uden alskens kemi.   
 
Udover alle vores bedste tips og råd, får du også 25 enkle og lækre plantebaserede opskrifter, som hele familien vil elske. Ikke mindst fortæller vi om, hvordan du kan lave grøn mad, der smager. Smagen er nemlig alfa og omega, hvis vi skal lykkes med grønnere spisevaner, og maden er altså først sund, når den bliver spist og ligger i maven.  
 
Og der sker små mirakler, når grønkål, selleri, kartofler og gulerødder iklædes deres fineste puds og forvandles til velsmagende og indbydende middagsretter. I selskab med sunde jomfruolier og plantebaserede proteiner, guider bogen dig til, hvordan du let og uden besvær fremtryller smukke måltider, der både mætter, smager og er gode for såvel dit eget helbred som dine kæres og miljøets.  
 
Du kan let anvende bogens råd og opskrifter, og for eksempel starte med at introducere en eller to grønne opskrifter om ugen. Erfaringerne viser os, at du givetvis derefter får lyst til at fortsætte de grønne måltider, ganske enkelt fordi de smager så dejligt og ligger så godt i maven. De er lette at tilberede og gør på alle måder godt.   

Som læsere af Madforlivet nyhedsbrev får I som de første mulighed for at købe bogen her til KUN kr. 29 Grønt på gaflen - kom godt i gang i det grønne køkken 
 
 
 
 

Tre sunde og grønne vaner til en god start på 2025...

 
En god start på året
 
Det er ikke altid let at ændre vaner, men har du et ønske om en sundere og grønnere levevis, så er det fornuftigt at føre et sådant ønske ud i verden. Det kan nemlig have afgørende inflydelse på dit helbred og dit velbefindende. Herunder finder du mine tre enkle trin til gode, sunde vaner, hvor alle kan være med:
 
1. Spis flere økologiske grønsager hver dag. Benyt dig fx. af opskrifterne i vores helt nye e-bog Grønt på gaflen. Udarbejd en Madplan for hele ugen samt en indkøbsliste med det, du mangler. Køb det hele ind, så du har til hele ugen. Det, at have alle råvarerne i køleskabet, øger succesraten markant. Det er idag, at Kirsten Skaarups og min helt nye bog Grønt på gaflen - kom godt igang i det grønne køkken udkommer. Den er fyldt med tips og gode samt 25 enkle men toplækre, nye opskrifter til grønnere aftensmåltider for hele familien. Den er god, og du vil ikke fortryde det. Du kan downloade Grønt på gaflen HER
Du kan også downloade Madplan ugeskema lige til at udfylde - gratis lige HER
 

2. Start med et skridt ad gangen. Udskift en eller to af ugens aftensmåltider med bogen retter og lav gerne dobbeltportioner, så du har mad til flere dage eller rester til frokost. 
Find eventuelt også den morgenmad, du bedst kan lide. Det kan eksempelvis være Tarmbakteriernes festmåltid. Når du har fundet de opskrifter, du bedst kan lide morgen og aften, få det sat i system, indkøb råvarerne, så letter du dig selv og kan bedre lykkes. 
 
3. Få dig rørt hver dag. Bevægelse og motion er vigtigt for et godt resultat. Sæt dig realistiske og meningsfulde mål og vælg en motionsform, der gør dig glad og sæt dine mål over alt andet, også selv om sofaen og den gode Netflix serie kalder. Personligt har jeg fundet frem til, at for mig fungerer træning og motion bedst om morgenen. Det giver mig ro i løbet af dagen at vide, at det er overstået, og det påvirker også min evne til at holde fast i mine mål dagen igennem.   
 
Jeg ønsker dig alt godt og et sundt 2025!
 
 

Er plantemælk egentlig sundt?

 
Mandelmælk


I Danmark er vi mange, der er vokset op med skolemælk, og sloganet: ”Mælk er sundt og giver stærke knogler.” Varierende forskning har sat spørgsmålstegn ved den moderne komælks sundhedsværdi, og den usikkerhed har, i kombination med en større miljøbevidsthed, blandt andet medført en kæmpe stigning i salget af plantemælk som ris-, mandel-, havre- og nøddemælk og et fald i salget af den mere traditionelle komælk. Faktisk er det samlede salg af plantemælk firedoblet i løbet af de seneste ti år. 
Men er plantedrikke egentlig sundere end komælk?

Ikke nødvendigvis. Det nutidige udvalg af plantedrikke, fremstillet af blandt andet havre, mandel, soja eller ris byder, overraskende for mange, på en lang række tilsatte ingredienser, som kan ligge langt fra det, vi forbinder med sundt. Det kan være en række tilsatte tilsætningsstoffer som for eksempel sukker, sødestoffer, raffinerede omega 6 planteolier, stabilisatorer og fortykningsmidler, salt og sommetider også smagsstoffer. Det kan sagtens være, at de smager godt, men jeg blev dybt overrasket, da jeg gennemgik en lang række produkter med plantedrikke, og der kan også ifølge den seneste forskning sættes et stort spørgsmålstegn ved næringsværdien.

En nylig undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, hvor forskerne analyserede indholdet af makro- og mikronæringsstoffer i ni forskellige typer plantedrikke, viste, at plantedrikke generelt har et lavere indhold af vitaminer og mineraler sammenlignet med komælk, dog med en enkelt undtagelse i form af E-vitamin. Instituttet konkluderer, at plantemælk ikke ernæringsmæssigt kan erstatte komælk. Faktisk viser undersøgelser også, at megen plantemælk ifølge DTU bør høre til under betegnelsen ”ultraforarbejdet”.

Nu er jeg pragmatiker, og mener også, at vores daglige valg kan være præget af kvalitet, økologi og mængder. Personligt har jeg aldrig drukket særlig meget komælk, men jeg spiser med glæde gode oste fra øko ko og ged, og jeg laver også hjemmelavet og velsyrnet yoghurt og kefir på både økologisk ko- og kokosmælk, ligesom jeg laver min egen mandel- og havremælk. Jeg mener også, at jeg er lykkes med at finde økologiske plantedrikke, hvor der hverken er tilsat raffinerede omega 6 solsikkeolie, sukker eller andre tilsætningsstoffer. For eksempel Provamel.

Jeg er absolut fortaler for god mad, tilberedt af de allerbedste, økologiske råvarer, men jeg tilstræber at finde en fornuftig middelvej, uden at være fanatisk, heller ikke med mælkeprodukter. Derfor har jeg personligt valgt at bruge lidt Thise græsmælk i min kaffe. Jeg drikker 1-2 kopper kaffe hver dag, så de par sjatter græsmælk gør nok ingen stor skade, hverken på mig eller miljøet. Foretrækker mine gæster plantemælk eller fløde, så har jeg også altid det i køleskabet, men som med alt andet: af højeste økologiske kvalitet.

Jeg undres dog ofte over vores iver efter partout at erstatte kød, mælk, ost og alt muligt andet. Hvorfor ikke bare købe de bedste økologiske kvaliteter, og så bare spise mindre af det? Hvorfor skal alting erstattes, når der i en lang række tilfælde kan sættes spørgsmålstegn ved produkternes kvalitet?

Måske er vi bare forskellige, og jeg er fuldstændig klar over, at plantedrikke ud fra en miljøbetragtning udleder langt mindre Co2 end komælk. Jeg lever fornuftigt, jeg tilstræber at være miljøbevidst i mine valg, men forstår ikke, hvordan fødevarer, som jeg på ingen måde betragter som sunde, pludselig kan hitte, bare fordi de betegnes veganske. Er vores mad ikke primært tænkt som middel til at holde os sunde?

Så, som sagt er kvalitet, økologi og mindre mængder mine pejlemærker, og for mig personligt den bedste løsning, både for vores sundhed og for klodens. Ønsker du at leve vegansk, så husk økologien, og brug så bare vand i stedet for mælk eller lav selv din mandel- eller havremælk? Så ved du, hvad der er i, og bruger ikke penge på noget, som udgiver sig for at være sundt, selvom det muligvis slet ikke er det?
Du kan læse hele artiklen her Er plantemælk sundere end komælk?
Og finde opskriften her på Hjemmelavet Mandelmælk og havremælk
 

 
Kunst for alle
 
Kunst for alle

Kom med og bliv glad - Kunst for alle i Aarhus 23.-26. januar

  
Skønne Lotte Jensen er idemageren og kvinden bag det tiltalende koncept Kunst for alle. Det er imponerende fyrretyvende gang, at Lotte & co. stiller op med et brag af en kunstudstilling - for os alle. Man bliver glad helt ind i sjælen, når man går rundt og nyder kreativiteten og den store talentmasse. Kom og vær med, det er en oplevelse, du bliver glad af.
 
Og det er netop det, der er Lottes drivkraft. Hun siger: "Jeg nyder selv i høj grad kunst, at se på kunst, men også at bo med kunst. Det er mit store ønske, at så mange som muligt får den gode oplevelse, som kunst kan give. Kunst for alle er en helt særlig kunstudstilling, fordi mere end 50 vidt forskellige kunstnere udstiller, og fordi stemningen er god og de selv er til stede under hele udstillingen." 

Kunst for alle løber af stabelen i Aarhus 23.-26. januar HER
og i København 4.-6. oktober HER

 

Den skræmmende sandhed om PFAS forureningen...

 
Pfas forureningen
 

I disse dage udrulles den skræmmende historie om PFAS forureningen.
Det er urovækkende, det vi for øjeblikket kan læse i danske medier med Berlingske Tidende i spidsen. Det handler om evighedskemikalierne PFAS, der igennem mange år har forurenet jord, grundvand og verdenshave - også her i Danmark. Der har allerede været skrevet meget om de enorme sundhedsrisici, der er forbundet med PFAS stofferne, men måske har vi kun set toppen af isbjerget?

En amerikansk miljøadvokat afslører nu til Berlingske Tidende de rystende facts om kemikaliefabrikanternes hensynsløse fortielser og vildledninger af offentligheden, som gav dem mulighed for systematisk at forgifte miljø og mennesker i årtier. Nu advarer han Europa, hvor de samme fabrikanter fortsætter deres uansvarlige ageren.
Den amerikanske miljøadvokat, Robert Bilott, der i mange år har kæmpet mod amerikanske kemikaliegiganter, advarer nu alle os europæere i et stort interview i Berlingske. For de sundheds- og miljøskandaler, som siden 1990’erne har vakt opsigt og vantro i USA – ja, de findes også i stor stil her i Europa. Og ifølge Bilott bør vi europæere omgående gribe ind.

Historien om industrien, der udleder tonsvis af virkelig giftige kemikalier direkte ud i vores vand?
Det er skræmmende læsning om evighedskemikalierne PFAS. Flere medier - med Berlingske i spidsen - bringer i disse dage historien. Selvom der allerede har været skrevet meget om de enorme sundhedsrisici, der er forbundet med PFAS, har vi måske kun set toppen af isbjerget.

Den amerikanske miljøadvokat, Robert Bilott, har i mange år kæmpet mod amerikanske kemikaliegiganter, og nu advarer han europæerne i et stort interview i Berlingske. For de sundheds- og miljøskandaler, som siden 1990’erne har vakt opmærksomhed i USA – ja, de findes også i stor stil her i Europa. Og ifølge Bilott bør vi omgående gribe ind. ”Myndighederne har lige nu et ansvar for at vise, at vi har lært noget af historien,” udtaler han til Berlingske, hvor han også omtaler PFAS som en global trussel mod folkesundheden, som ikke kun påvirker os, men også vores børn og generationer efter dem.

Robert Bilott fik øjnene op for problematikkerne med PFAS i 1990’erne, da en landmand i West Virginia mistænkte, at den amerikanske kemikalievirksomhed Dupont lod kemisk affald sive ud i et vandløb, hvorfra hans køer drak. Da størstedelen af køerne efterfølgende døde, viste det sig, at deres organer var forstørrede og misfarvede. Bilott forfulgte sagen og fandt trods stor modstand fra virksomheden frem til, at problemet skyldtes PFOA, som er et af PFAS evighedskemikalierne. Virksomheden brugte stoffet til at fremstille Teflon, som blandt andet findes i stegepander, tandtråd, gulvtæpper, regnjakker, mademballage, brandskum og mange andre dagligdags produkter. Stoffet ophober sig i vand, jord, dyr og mennesker og kan ikke nedbrydes.

Virksomheden Dupont var ifølge Bilott fuldt ud klar over, at PFOA kunne føre til forskellige kræftformer i dyr, og at det trængte ned i drikkevandet. Både den omtalte landmand og hans kone fik kræft. Ja, selv flere af Duponts egne ansatte fødte børn med alvorlige misdannelser, uden at det fik virksomheden til at ændre kurs. Internt i Dupont gik PFOA under navnet ”Djævelens pis,” hvilket vist taler for sig selv.

Bilott informerede den amerikanske miljøstyrelse om det farlige stof i 2001, men først ti år senere færdiggjordes en undersøgelse, der beviste en sandsynlig forbindelse mellem PFOA og nyre- og testikelkræft, sygdomme i skjoldbruskkirtlen, Colitis, svangerskabsforgiftninger og højt kolesterol. Der gik endnu to år, før Dupont stoppede brugen af PFOA – dette dog blot for at erstatte det med et andet PFAS-kemikalie, GenX. Virksomheden, som siden har skiftet navn til Chemours hævdede længe, at dette stof var meget nemmere at nedbryde – men den amerikanske miljøstyrelse har siden konkluderet, at det er lige så farligt og svært nedbrydeligt som PFOA.

”Der har været en intens lobbyindsats for at forhindre handling,” siger Bilott til Berlingske og fortsætter: ”De vildleder stadig offentligheden, forskerne og lovgiverne til at tro, at vi endnu ikke har nok videnskabelig viden til at stoppe dem. Det er frustrerende at se, at det bliver ved.”

Er PFAS forureningen lige så slem i Europa og i Danmark?
JA, tyder det på, og så er vi tilbage ved begyndelsen: Advarslen til Europa. For Chemours opererer ikke kun i USA. Virksomheden er nu også kommet i fokus i Holland, hvor den gennem mere end 60 år med fuldt overlæg har forurenet, blandt andet ved at udlede tonsvis af sundhedsskadelige kemikalier i Merwedefloden, som løber ud i Nordsøen – hvor størstedelen af danske fisk bliver fanget. I Holland har man fundet PFAS i drikkevandet, som var 13.000 (!) gange højere, end den hollandske grænseværdi.

Alle disse problematikker har været kendt viden for de amerikanske myndigheder i snart 25 år – men det er først for nyligt, at det hollandske folk har fået viden om katastrofen. Robert Bilotts historie illustrerer en cocktail af overlagt vildledning af offentligheden, politikere, der vender det blinde øje til og en rystende tendens til at sætte hensynet til industrien højere end befolkningens sundhed.

Miljøstyrelsen: Danskerne må leve med kræftfremkaldende gift i drikkevandet (Ingeniøren)
Bilotts fortælling understreges i en anden artikel bragt i Ingeniøren. Her sættes der fokus på, at flere danske byer, herunder København og Aarhus, står over for en alvorlig udfordring med forurenet drikkevand, som skyldes PFOA, netop ét af de stoffer, den amerikanske advokat advarer imod. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) klassificerede i 2023 PFOA som kræftfremkaldende på linje med asbest. Miljøstyrelsens reaktion på, at det i øger risikoen for kræft er rystende. Fra styrelsen lyder det nemlig, at ”det må danskerne bare leve med,” for det kan ”ikke betale sig at sætte ind.”

Den nedre grænse for PFOA i drikkevandet er 2 nanogram pr. liter, selvom man erkender, at der ikke er en nedre grænse for den kræftfremkaldende virkning. Miljøstyrelsen mener dog selv ifølge et svar til Ingeniøren, at de har ”taget højde for dette, således at så få borgere som muligt har risiko for at udvikle kræft.”

I mine øjne skal man lede længe efter en mere arrogant holdning til vores allesammens sundhed. Jeg vil give Bilott ret, når han siger, at vi står overfor et globalt problem, og efter min mening også et kæmpe problem med en skrupelløs industri og deres alt for indflydelsesrige lobbyister.

Der findes 12.000 forskellige PFAS-kemikalier, som vi ikke kender den langsigtede effekt af, udover at de er drønfarlige for vores helbred. Og at kemikalierne – imens politikerne sidder på deres hænder og tager større hensyn til industrien end til helbredet hos oa allesammen - bare hober sig op. I vores jord, i vores drikkevand, i vores mad og i vores kroppe.

Skal dere en revolution til?
Problemet bliver ikke mindre af at vente. Tværtimod. Vi har løsningerne, så vi kan rense drikkevandet, før det sendes ud. Det gør de allerede flere steder i landet, hvor kommunerne har skønnet det uansvarligt at drikke det, fordi PFAS niveauerne er så høje. Men det er tilfældigt, og hensynet til penge og politik overstiger ofte hensynet til vi danskeres sundhed.

Vi har før været first movers her i Danmark, nemlig da vi som det første land i verden forbød transfedtsyrer, fordi vi døde af at spise dem. Vi kan gøre det samme nu med PFAS og sætte et godt eksempel for resten af verden. Vi mangler bare nogle ærlige og modige politikere, der tør sætte en stopper for denne sindssyge og omfattende brug af sygdomsfremkaldende kemi, ovenikøbet sprøjtes den udover vores mad. Også godkendt af Miljøstyrelsen!

Selvfølgelig skal vi ikke blive ved med at finde os i, at industrien får lov til at lege russisk roulette med vores liv og helbred. Forbyd PFAS, og forbyd, at industrien fortsat kan producere løs til skade for os allesammen. Skal der virkelig en revolution til, før vi får et forbud mod VERDENS FARLIGSTE KEMIKALIER?
Læs hele artiklen HER 
OG her kan du læse mere om, hvordan du selv renser dit vand

 

Et par åbne foredrag...

 
foredrag
 
 
Mange har skrevet og spurgt mig, om jeg da ikke snart holdt foredrag i Aarhus, og det gør jeg den 18. marts 2025 kl 17 i KlostergadeCentret, Klostergade 37, 8000 Aarhus C. 

Tag din veninde eller ægtefælle under armen og vær med, for det bliver helt sikkert en hyggelig aften. Scenen er sat til en dejlig, underholdende og informativ oplevelse, hvor jeg taler om 7 veje til et langt liv, om hvordan det aldrig er for sent at begynde at sætte ind på sundheds-kontoen, for vores kroppe er heldigvis bare modtagelige for gavnlige livsstilsændringer - hele livet igennem. Kom og vær med. Du kan købe billetter lige HER (OBS! Kun få billetter tilbage)
 
Jeg kommer også til Løkken den 30. januar 2025. Her vil Kulturhus Løkken danne rammen om en skøn aften, der står i 7 veje til et langt liv's tegn. I vil få et indblik i den helt nye epigenetiske forskning, der blandt andet viser, at vores valg af mad og livsstil kan have afgørende indflydelse på vores sundhed og raskhed, når vi bliver ældre, og også for vores livslængde. Jeg glæder mig til at møde jer i denne skønne by, og du kan købe billet HER
 
 

Pitabrød med eller u gluten

 
Pitabrød

Her får du en opskrift på lækre pitabrød, som kan bages både med og uden gluten. De smager godt og passer fint enten som tilbehør til aftensmaden eller med falafler og grønsager eller som en frokostret. 
Pitabrød er lette at bage og holder sig fint et par dage.  
Du finder opskriften her
Pitabrød med fyld - også u gluten

 

Grønne frikadeller

 
Grønne frikadeller

Grønne frikadeller er en genial spise og en suveræn måde, hvorpå såvel børn som voksne kan få flere sunde grøntsager indenbords. Denne opskrift på sunde, grønne frikadeller er let at lave og du kan sagtens lave ekstra, som kan fryses ned. Grønsagsfrikadellerne er glutenfri, mælkefri og vegetariske.
Du finder opskriften her
Grønne frikadeller

 

Bananskrælskage

 
Bananskrælskage
 

Flere har bedt mig gentage denne fantastiske opskrift på bananskrælskage, og den er også bare god. Brug skrællerne fra banaerne også, de er nemlig fyldt med sødme og næring, og fylder godt i denne skønne banankage. Husk at købe øko bananer.
Bananskrælskage

 

Mættende quinoa salat

 
Mættende Salat med hokkaido og quinoa
 
Denne mættende quinoa salat med gulerodsdressing smager fantastisk godt og er velegnet som selvstændig frokostret eller som tilbehør til aftensmaden. Salaten er let at lave.
Du kan finde hele opskriften her
 
Grønt på gaflen
 
Fik du købt vores nye e-bog Grønt på gaflen? Bogen giver dig en fantastisk start på året og inspiration til en grønnere hverdag uden ekstra besvær, men med masser af sundhed. Du kan stadig købe bogen til KUN kr. 29,- HER
 
Du er også velkommen til at tippe venner og familie og Madforlivet nyhedsbrev og alt, hvad vi tilbyder og sætter fokus på. De kan sagtens nå at tilmelde sig, og nyhedsbrevet er helt gratis. Tilmelding lige HER 
 
Skulle du have lyst til at følge med i mit liv og i tilblivelsen af nye retter og andre hyggelige tiltag, så er du SÅ velkommen her på Instagram
 
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 2000 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Ha' det rigtig godt Anette