I denne udgave af Madforlivet nyhedsbrev får du et par historier fra det virkelige liv. De handler om det vigtige omega 3, som alt for mange af os danskere mangler. Her i nyhedsbrevet kan du læse en gennemgang af de omega 3 kilder, der er tilgængelige, og du får også min vurdeering af de forskellige typer, samt hvilke jeg selv personligt foretrækker indenfor hver kategori. 
 
Særligt en omega 3 fedtsyre, nemlig EPA (eicosapentaensyre) ser ud til at kunne have en vis forebyggende effekt mod blodpropper. I kombination med tilstrækkeligt D3-vitamin, viser et par studier, at det kan være en god ide at supplere maden med disse. Det kan du læse mere om herunder. 
  
Som I ved, så optager hele emnet omkring pesticider og PFAS i vores fødevarer og drikkevand mig meget. Opgørelser fra Miljøstyrelsen viser nemlig mere end en fordobling af landbrugets forbrug af PFAS-pesticider fra 2022 til 2023. Forskere vurderer, at drikkevandet, som konsekvens heraf, vil være forurenet med disse evighedskemikalier i flere hundrede år fremover. Det er beskæmmende. Når vi ovenikøbet ved, at Pfas er kræftfremkaldende og desuden kan læse om de  kæmpe erstatninger, eksempelvis firmaet bag glyphosat/Roundup har udbetalt til kræftramte i USA, der har været eksponeret for disse pesticider, så er det en trist udvikling, Særligt når vi nu ved, at Roundup og PFAS-pesticider hører til blandt de mest anvendte sprøjtemidler i Danmark. Man må ryste på hovedet i fortvivlelse over den dårskab, der lægges for dagen fra vores politikere, landbrug og Miljøstyrelses side. Ingen løfter en finger for at forbyde eller nedbringe disse potentielt sygdomsfremkaldende stoffer. Hvorfor kræver vi ikke, at de i det mindste deklareres med store gule labels på fødevarerne? Du kan læse mere herunder, også hvad du selv kan gøre for at undgå pesticider og Pfas i mad og drikkevand. 

Sædvanen tro finder du også nye, inspirerende og delikate opskrifter her i nyhedsbrevet. Denne gang kan du prøve den suveræne fiskeburger, den vidunderlige rødbedesalat med brombær, ægge-spinat muffins med økologisk laks, jordskokkesuppe, der bare smager og de skønneste spinatboller. Du finder også en velsmagende smoothie med både probiotika og omega 3. Pas nu godt på jer og ha' det rigtig, rigtig godt
Anette     
 
 

Super Smoothie med omega 3

 
Smoothie med omega 3
 
 
 

PFAS, pesticider og drikkevand - det bliver værre og værre...

 
 

Vores drikkevand er forurenet, vores mad sprøjtes med Pfas-pesticider, og fiskene samt havene, som de lever i, er ovenikøbet forurenet i en sådan grad, at der direkte advares mod at spise visse fisk. Jeg kan derfor ikke lade være med at spørge; hvorfor lukker vi bare øjnene? hvorfor finder vi os i, at vores mad og drikkevand forurenes med gift, der kan gøre os syge? Hvorfor sørger vi forbrugere samt vores politikere ikke for i fællesskab at få rettet op på disse forhold, på vandkvaliteter, udledninger og sprøjtninger, så der kan være rene råvarer og rent drikkevand - også til vores børn og børnebørn?  

Hovedparten af de pesticider og PFAS-stoffer, der i dag har forurenet vores grundvand og drikkevand, stammer fra landbruget. De danske landmænd indkøber, trods en frivillig aftale om at nedbringe brugen af pesticider, større mængder sprøjtegifte end nogensinde. Opgørelser fra Miljøstyrelsen viser mere end en fordobling af landbrugets forbrug af PFAS-pesticider fra 2022 til 2023. Forskere vurderer, at drikkevandet, som konsekvens heraf, vil være forurenet med disse evighedskemikalier i flere hundrede år fremover.  

Da Miljøstyrelsen i 2023 ulovliggjorde det giftige, men hyppigt anvendte svampemiddel cyazofamid, begyndte landmænd og kartoffelavlere - med Miljøstyrelsens velsignelse - at anvende PFAS-pesticidet fluazinam i stedet for. Det frygtes blandt eksperter at have gjort ondt værre, for netop dette PFAS-pesticid udgør en særlig alvorlig trussel mod drikkevandet. Forbruget af fluazinam er i dag efter mange forskeres vurdering alt for højt, og det bevirker, at store mængder fluazinam evighedskemikalier lige nu har kurs direkte mod det grundvand, som vi i Danmark anvender som drikkevand. Det må betegnes som intet mindre end en katastrofe for miljøet, men sørme også for vi danskeres sundhed.

Fluazinam danner TFA, trifluoreddikesyre, som er en mere end 30.000 gange stærkere end eddikesyre, og betegnes som fuldstændig unedbrydeligt i natur og mennesker. Fluazinam vurderes til at være den største kilde til udledning af TFA i drikkevandet herhjemme. Til orientering er der igennem de seneste ti år lukket 
mere end 100 vandboringer årligt på grund af pesticider, PFAS mm.  

Som I ved, har jeg adskillige gange skrevet til Miljøminister Heunicke, desværre uden at få brugbare svar. Derfor kan mine forventninger til handlinger fra hans side ligge på et meget lille sted. I princippet er vi der, hvor alt grundvand burde renses, før det bliver sendt ud til os borgere, men det kommer nok ikke til at ske, for det kræver en erkendelse af en fejlagtigt ført politik, en lovændring samt masser af penge. Derfor har jeg personligt, og af ovennævnte årsager, renset mit drikkevand igennem de seneste 15 år, og jeg kan anbefale dig at gøre det samme. Indtil dette sprøjte vanvid stoppes - så rens dit vand og køb økologisk - hver gang!
Du kan læse hele artiklen her Sådan renser du dit drikkevand
Dette er ikke en reklame

 

PFAS og Pesticider - skeletterne vælter frem

De bedste kilder til omega 3, og mine personlige valg...

 
De bedste kilder til omega 3
 
 
Omega 3 fedtsyrer er livsvigtige for vi mennesker og hører til blandt de såkaldte essentielle fedtsyrer, som vi skal have via mad eller tilskud, fordi vi ikke selv kan danne dem. Alt for mange danskere mangler de vigtige omega 3 fedtsyrer. Jeg hopper derfor lige ud i det, og fortæller jer, at jeg personligt har valgt Zooca omega 3 som mit foretrukne omega 3 tilskud. Det har jeg, fordi det er en renere, mindre forarbejdet og planktonbaseret omega 3 olie, sammenlignet med de fleste fiskeolier. Jeg spiser også fisk i form af økologisk opdrættet laks og ørred, der får et godt foder, og hvor selve opdrættet er i orden og miljø-genoprettende. Jeg spiser også små fisk som sardiner, ansjoser og sild, der lever i kort tid og derfor er mindre forurenede. Jeg undgår derimod konventionelle opdrætslaks, da de får virkelig dårligt foder og ikke indeholder noget omega 3 af betydning. Jeg undgår også tun og andre store fede fisk på grund af kviksølv- og Pfas-forureningen. Derimod kan jeg godt nyde lidt fladfisk i form af rødspætter eller rødtunge engang imellem, men det er trist, at vores fisk og dermed den rigeste kilde til de livsnødvendige omega 3 fedtsyrer, er ødelagt af forurening og uetisk adfærd. Du kan læse om de forskellige omega 3 tilskud herunder.

Omega 3 fra plankton Zooca omega 3 stammer fra Calanus plankton, der indsamles miljømæssigt skånsomt i ishavet. Olien presses herefter forsigtigt ved mild varmepåvirkning, hvorefter eventuelle urenheder filtreres fra. Calanus olien raffineres ikke, opvarmes ikke til høje temperaturer, sminkes ikke, og der anvendes heller ingen opløsningsmidler eller anden kemi i fremstillingen af den. Det betyder også, at Zooca omega 3 fra Calanus plankton, der er naturligt beskyttet af oliens voksestre, dermed er så tæt på den naturlige olie, som næsten muligt. Olien er i sig selv stabil, og fedtsyrerne beskyttes desuden mod harskning af Calanus’ naturligt høje indhold af astaxanthin – en kraftig antioxidant. Olien holdes dermed stabil og forureningen er nærmest ikke eksisterende. En anden årsag til mit valg af omega 3 fedtsyrer fra plankton er, at forskellige fedtsyrer optages og omdannes forskelligt i kroppen. Calanus oliens høje indhold af voks-estre hører til blandt de lettest tilgængelige fedtsyrer for kroppen. Biotilgængeligheden er dokumenteret højere, og voks-estre optages gradvist og over længere tid. Det kan betyde et op til dobbelt så effektivt optag, sammenlignet med for eksempel omestret og opkoncentreret fiskeolie. I realiteten får du efter min mening mere ud af disse fedtsyrer, samt et mere stabilt omega-3-index over tid. Det kan have gavnlig effekt blandt andet i forhold til øget insulinfølsomhed, styrket immunforsvar samt bedre balance i såvel stofskifte som vægt med mere. Netop fordi olien ikke er opkoncentreret, skal der indtages 2-4 kapsler dagligt afhængig af behov og vægt. Zooca HER og HER               

Fiskeolier 
Fiskeolie, der ofte udvindes af fede fisk, skal i langt højere grad renses via raffinering, idet kviksølv, dioxiner, Pfas og andre uønskede stoffer primært ophobes i fiskenes fedtvæv. En typisk fiskeolie gennemgår sædvanligvis en række forarbejdningsprocesser, og flere foregår ofte ved særdeles høje temperaturer, typisk imellem 180–230°C. Nogle fiskeolier raffineres og deodoriseres flere gange for at komme alle de forurenende stoffer til livs, og enkelte hydrogeneres ovenikøbet ved 250-280°C, samme høje temperaturer som i gamle dage blev anvendt til margarinefremstilling. I processen fjernes også farve, smag og lugt. Denne behandling ødelægger i mange tilfælde de naturlige fedtopløselige vitaminer og antioxidanter i olien. For eksempel var torskelevertran for år tilbage en af vores bedste kilder til A-vitamin. I dag raffineres de fleste levertranprodukter i en sådan grad, at der intet A-vitamin er tilbage. Fiskeolie hører fra naturens side til blandt de allermest sarte olier, og derfor er stabilitet, harskningsgrad og renhed væsentlige faktorer at have styr på, før du køber. Mange fiskeolier omestres eller opkoncentreres desuden, for at øge koncentrationen af EPA/DHA i forhold til oliens naturlige fordeling af disse fedtsyrer. De kaldes også for opkoncentrerede fiskeolier, og personligt er jeg ikke fortaler for dette, primært fordi den naturlige koncentration af EPA versus DHA i princippet er optimal, da det er EPA, der regulerer kroppens egen omdannelse fra EPA til DHA efter behov. Dette forhold kaldes ”Hjernens fedtsyreparadoks”. 
Du kan læse om min p.t. foretrukne fiskeolie HER og reneste torskelevertran HER

Krillolie 
Krillolie udvindes fra et lille rejelignende krebsedyr, der kaldes krill. Olien er ikke let at udvinde og udtrækkes derfor som oftest ved hjælp af for eksempel acetone, n-hexan, isopropanol og etanol. Olien er rig på omega 3 og mere stabil end fiskeolie, men den er også rig på omega-6 fedtsyren arachidonsyre. Arachidonsyre får vi generelt for meget af igennem planteolier, animalsk fedt og forarbejdede fødevarer. Arachidonsyre kan i for store mængder fremme inflammation i kroppens væv. Derfor kan Krillolie efter min vurdering have en uønsket effekt sammenlignet med for eksempel omega 3 fra fisk, alger eller plankton.  

Hørfrø Hørfrø er en fantastisk kilde til omega 3 fedtsyrer, og har længe været kendt for at have en beskyttende effekt i relation til hjertekar- samt hormonrelaterede kræftsygdomme. Mindre kendt, men lige så veldokumenteret, er det, at omega 3 fedtsyrer har betydning for hjernesundheden og ser ud til at kunne have gavnlig effekt på hukommelsen. Udfordringen her er, at der skal fem gange så store mængder hørfrø til for at omdanne frøenes omega 3 fedtsyre - alpha-linolensyre - til EPA/DHA, i forhold til, hvis du spiser frisk fisk. Så store mængder hørfrø er det ikke tilrådeligt at spise, ligesom det kræver tilstedeværelse af tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler for at danne de fornødne enzymer til denne omdannelse. Alligevel kan du sagtens supplere din morgenmysli med en til to spsk. kværnede, økologiske hørfrø. I kombination med lidt økologisk laks til frokost eller aften og et godt omega 3 tilskud hver dag, så er du fint kørende. Mere om hørfrø HER
Læs og del hele artiklen her De bedste kilder til omega 3 fedtsyrer
Dette er ikke en reklame                                                                              
 

Kan EPA omega 3 og D3 vitamin forebygge blodpropper?

 
 
Vidste du, at mange blodpropper opstår imellem kl. 08 og 12? Det kan muligvis skyldes, at vi menneskers kortisolniveauer er højest om morgenen. Høje kortisolniveauer (langtidsstresshormon) kan indirekte forårsage ubalance i blodets koagulations regulation, og det kan øge risikoen for sammenklæbning af blodplader og dermed udvikling af blodpropper.  
 
Et par interessante studier viser tegn på, at omega 3 fedtsyren EPA, der er særligt forekommende i torskelever (torskelevertran), men også findes i plankton (Zooca), kan ændre blodpladernes fedtmembran på en sådan måde, at risikoen for sammenklæbninger og dannelse af blodpropper ser ud til at mindskes. Forskningen her vurderes at kunne have forebyggelses potentiale.  
 
Studierne understreger vigtigheden af en optimal balance imellem omega 6 og omega 3 for optimal sundhed. En balance, som mange danskere desværre har mistet i takt med vores øgede indtag af forarbejdede fødevarer, der alt for ofte er fyldt med raffinerede omega 6 planteolier som fx. solsikkeolie, vindruekerneolie og majsolie. Derfor kan vi alle sammen med fordel ofre indtaget af omega 3 fedtsyrer særlig stor opmærksomhed. Vi kan mindske vores indtag af omega 6 fedtsyrer, som vi får alt for mange af gennem raffinerede planteolier, margariner eller færdigretter. Eventuel ubalance mellem omega 3 og omega 6, med for høje mængder omega 6 og for lave omega 3 niveauer, kan have temmelig stor negativ indvirkning på vores helbred og indre biokemi. Kroppen arbejder nu engang bedst, hvis disse fedtstoffer er tilgængelige i en uspoleret form og i et velafbalanceret forhold.
 
Omega 3 fedtsyrer har tillige antiinflammatorisk effekt, og da inflammation eller betændelse er involveret i udviklingen af stort set alle velfærdssygdomme, så er det endnu en væsentlig årsag til at sikre sig tilstrækkeligt af disse livsvigtige fedtstoffer. Vi ved også, at essentielle fedtsyrer af højeste kvalitet kan have en forebyggende effekt i forbindelse med hjertekarsygdomme, men de ser altså også ud til – i kombination med tilstrækkeligt høje niveauer af D3-vitamin – formodentlig at kunne forebygge blodpropper.
 
Gode kilder til EPA er fx. Nordic Naturals cod liver oil 1 barneske dgl. Eller Zooca omega 3 - 4 stk dgl. Gode kilder til D3-vitamin er fx. Pharma Nords D-pearls eller Nature’s Own D3 vitamin. Du kan med fordel ligge på 100-125 nmol/l D3-vitamin i blodet ved hjertekarproblemer eller cancer.
Læs med her Hvor meget D3 vitamin skal vi have? 
Referencer: Adili R, Hawley M, Holinstat M.; “Regulation of platelet function and thrombosis by omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids”; Prostaglandins Other Lipid Mediat. 2018 Nov;139:10-18 DiNicolantonio JJ, OKeefe J. Importance of maintaining a low omega-6/omega-3 ratio for reducing platelet aggregation, coagulation and thrombosis. Open Heart. 2019 May 2;6(1):e001011  

Dette er ikke en reklame 

 

Skøn fiskeburger

 
Fiskeburger
 
Skøn, enkel og delikat fiskeburger, der er velegnet til såvel børn som voksne. Du kan bage dine egne burgerboller eller bruge købte. Fiskeburgeren kan også sagtens tilberedes glutenfrit. Den er børnevenlig. Find opskriften her
 
 

Rødbedesalat med brombær

 
Rødbedesalat med feta og brombær
 

Jeg lavede denne salat forleden af helt nye, små rødbeder og brombær fra fryseren, og altså hvor den smager godt. Denne opskrift egner sig perfekt som tilbehør til både kødfrie retter samt retter med kød og fjerkræ. Opskrift her
Rødbedesalat m/ feta & brombær 

 

Æg- og spinatmuffins med økologisk laks

 
Æg- og spinatmuffins
 
Denne opskrift på æg og spinat muffins er delikat, og de små lækre æg og spinat muffins kan laves en dag, der er overskud og tid til det, og så fryses ned. På den måde har du nem morgenmad eller frokost.Du kan med fordel servere æg- og spinat muffins med økologisk fersk røget laks. Æg- og spinatmuffins med økolaks
 
 

Skønne spinatboller

 
Spinatboller
  
Disse spinatboller er lækre, fiberrige og sunde, og de hører til blandt såvel mine som mange læseres favoritter. Bollerne kan bages med eller uden gluten. De smager formidabelt godt 
Skønne spinatboller
 
 

Jordskokkesuppe

 
Jordskokkesuppe

Jordskokkesuppe smager fantastisk og er sundt for tarmens mikrobiom og let at lave. De sunde jordskokker er nemme at tilberede til let aftensmad. Du kan se opskriften på min favoritversion af 
jordskokke suppe 
 
 

Kolesterolkogebogen
 

Er du også interesseret i, hvad du selv kan gøre for at opnå et kolesterol i balance, så kan du hente viden om kolesterol, baseret på den seneste nye videnskab, ligesom du finder redskaber til naturlig balancering af kolesterol niveauerne via min e-bog Kolesterolkogebogens fire trin. De fleste vil kunne forvente resultater inden for cirka 4 uger, hvis de følger bogens anvisninger og opskrifter. Som sidegevinst kan du formodentlig, udover bedre balance i kolesterol niveauerne, også opleve en bedring i såvel blodsukker-, insulin- samt inflammations niveauerne. 
KØB BOGEN til 1/2 pris lige HER  Kolesterolkogebogen

Skulle du også have lyst til at følge med i mit liv, i tilblivelsen af nye opskrifter, i min have og drivhus samt på mine rejser, så er du SÅ velkommen her på Instagram 

Kender du en eller flere, der kunne være interesseret i at modtage Madforlivet nyhedsbrev, så er de velkomne og kan tilmelde sig helt GRATIS og ovenikøbet få tre e-bøger tilsendt lige HER 

 Følg gerne min side her på og få svar på eventuelle spørgsmål Facebook
  
Skulle du have spørgsmål eller blot savne viden eller inspiration til sunde og lækre opskrifter, så husk at du kan søge i mere end 2200 artikler og opskrifter lige her på Madforlivet 
 
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig uge
Anette